600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
200 g Champignons
200 g WortelHerkomst: Greenorganics
1 st UiHerkomst: TVA Organics
180 g Kip rookworst van haantjesHerkomst: St Hendrick
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Bakolie of boter
2 el Mosterd
Meet hoe goed je eet
Groente320 g
Vitaliteit68 Punten
CO2eq666 g
Water21,1 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een grote pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en wortels en snijd klein. Pel de ui en snijd klein. Kook de aardappel, wortel en ui in circa 20 minuten gaar. Giet het water af en vang daarbij wat kookvocht op.
Veeg intussen de champignons schoon en snijd in plakjes. Verwarm olie of boter in een bakpan en bak de champignons bruin. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de rookworst in een pan met heet water (niet kokend).
Stamp met een beetje mosterd de aardappel, wortel en ui goed door elkaar. Voeg eventueel wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot. Was de Romaanse sla, laat heel goed uitlekken en snijd klein. Schep de knapperige sla door de stamppot. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Serveer de sla stamppot met de rookworst en gebakken champignons.
TIPDe stamppot wordt extra smeuïg als je deze stampt met een scheutje warme melk en een klontje boter.
II
Wij combineren de frisse stamppot van vandaag met een rookworst van haantjes. Wist je dat uit een ei net zo vaak een hen als een haan komt? Meestal wordt alleen de hen in leven gehouden. Dankzij een unieke samenwerking mogen de haantjes samen met de hennen opgroeien op de biologische boerderij.