Verhit een droge bakpan en bak de spekblokjes in een paar minuten krokant. Voeg de soepgroente toe en bak nog 3-4 minuten mee. Hak de tijm grof. Bereid de bouillon.
Giet de doperwten af. Breng de bouillon aan de kook in een soeppan en voeg de doperwten toe. Pureer de doperwten met een staafmixer (of in de blender) en breng op smaak met peper.
Voeg de room, spekjes, de gebakken groente en de helft van de tijm toe aan de doperwtensoep en kook nog 2 minuten. Houd de soep warm totdat de roggebroodcroutons klaar zijn.
Snijd het roggebrood in blokjes. Verhit olie in een bakpan en bak de roggebroodblokjes krokant. Strooi de overgebleven tijm erover en breng op smaak met peper en zout. Serveer de croutons bij de soep.
TIPJe kunt de soepgroenten ook pureren samen met de doperwten, zodat er lekker veel groenten verstopt zitten in je soep.
II
Deze eenvoudige, romige variant op onze bekende erwtensoep kan een van jouw winterse favorieten worden. We maken de soep met doperwten, voorgesneden soepgroente, spekjes en roggebroodcroutons. Lekker knapperig, warm en ideaal voor iedereen in het gezin.