Pel en snipper de ui. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan. Was de tomaat en snijd klein. Snijd de peterselie klein.
Verhit olie in een grote bakpan en roerbak de ui en paprika 5 minuten.
Voeg de tomaat, tomatenstukjes en kikkererwten toe aan de pan en laat het groentemengsel 5 minuten zonder deksel stoven. Roer regelmatig. Indien het mengsel te droog wordt, kun je eventueel een klein scheutje water toevoegen. Breng op smaak met peterselie, komijnpoeder, zout en (chili)peper.
Maak holtes in het groentemengsel en breek boven iedere holte een ei. Probeer daarbij de dooiers zoveel mogelijk heel te houden. Lukt dat niet, geen nood want de smaak is net zo lekker. Doe een deksel op de pan en laat het ei-groentemengsel 10 minuten op een laag vuur pruttelen, totdat de eieren zijn gestold.
Bestrooi de shakshuka voor het serveren met de overgebleven peterselie en olijfolie olie extra vierge.
TIPJe kunt de shakshuka ook in de oven klaarmaken, gebruik daarvoor wel een ovenbestendige pan.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Shakshuka is een eenpansgerecht uit Noord-Afrika en is op verschillende manieren te bereiden, maar eieren, komijn, ui, tomaten en paprika vormen vrijwel altijd de basis. De eieren worden langzaam gepocheerd in een saus van tomaten met kruiden, aangevuld met diverse groenten. Het hele gerecht kan in slechts één pan gemaakt worden. Dat is nog eens handig!