Verwarm de oven voor op 180 °C en bak de desembroodjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
Pel en snipper de ui. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes of reepjes. Was de tomaat en snijd klein. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan.
Verhit olie in een grote bakpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de paprika en tomaat toe en bak de groenten 5 minuten. Doe de tomatenstukjes en kikkererwten erbij. Pel de knoflook en pers erboven uit. Breng op smaak met komijnpoeder, zout en (chili)peper.
Maak holtes in het groentemengsel en breek boven iedere holte een ei. Probeer daarbij de dooiers zoveel mogelijk heel te houden. Lukt dat niet, geen nood want de smaak blijft hetzelfde. Doe een deksel op de pan en laat het ei-groentemengsel circa 10 minuten op een laag vuur pruttelen, totdat de eieren zijn gestold.
Snijd de peterselie klein en strooi over de shakshuka. Lekker om het brood in de shakshuka te dippen.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Je kunt het brood ook in plakken snijden en verwarmen in je broodrooster.
II
Shakshuka is een eenpansgerecht uit Noord-Afrika en is op verschillende manieren te bereiden. Maar eieren, komijn, ui, tomaten en paprika vormen vrijwel altijd de basis. De eieren worden langzaam gepocheerd in een pittige saus van tomaat, aangevuld met diverse groenten. Het hele gerecht kan in slechts één pan gemaakt worden.