Rasp de schil van de limoen. Meng de sojasaus, (sesam)olie en limoenrasp. Snijd de seitan in stukken en leg tenminste 10 minuten in de marinade. Breng op smaak met (chili)peper.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 25 minuten gaar. Giet daarna het water af.
Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd heel klein. Schil of was de wortels en snijd heel klein. Verhit olie in een bakpan en roerbak de prei en wortel 10 minuten op een middelhoog vuur. Bak de voorgekookte rijst nog kort met de groenten mee.
Pel intussen de sjalot en snijd in stukken. Rijg de gemarineerde seitan en sjalotten om en om aan een houten prikker. Verhit olie in een grillpan of bakpan en bak de seitanspiesjes in 5-10 goudbruin op een middelhoog vuur. Draai de spiesjes regelmatig en breng op smaak met zout en (chili)peper.
Verwarm de satésaus in een steelpan en voeg water toe. Gebruik net zoveel water totdat je een mooie gladde saus krijgt. Serveer groenterijst met de seitanspiesjes en satésaus.
TIPHeb je geen prikkertjes in huis? Dan kun je de seitan ook bakken in een pan. Je kunt de satésaus ook verdunnen met (plantaardige) melk of kokosmelk.
II
Vandaag op het menu overheerlijke seitanspiesjes met een lekkere satésaus. Seitan is gemaakt van tarwe en is een goede bron van vezels en volwaardige tarwe-eiwitten. Seitan wordt gemaakt door de eiwitten van de tarwe (gluten) te koken in een mineraalrijke bouillon op basis van sojasaus en gember. Dat maakt seitan tot een heerlijke, veelzijdige vleesvervanger.