Schorseneren op Vlaamse wijze

Schorseneren op Vlaamse wijze met ei mimosa en botersaus

| 880 kcal
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Reviews

4,7
Gemiddelde van {count} {count, plural, =0{reviews} one{review} other{reviews}}
Glutenvrij, Vegetarisch, Gezin, Specials, 9 maanden, Seizoen, Variatie
Ei
Melk
Lactose

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g SchorsenerenHerkomst: arenosa
  • 80 g BoterHerkomst: Weerribben Zuivel
  • 500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
  • 2 st SjalotHerkomst: TVA Organics
  • 10 g PeterselieHerkomst: Forc
  • 4 st Ei

Zelf toevoegen

  • 0.5 el Nootmuskaat
  • snufje Zout en peper
  • 2 el Citroensap

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente240 g
vita-scoreVitaliteit79 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq1.684 g
water-reduction-scoreWater51,8 l

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en kook in 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat even uitdampen.
  2. Doe water met een beetje citroensap (of azijn) in een pan en breng aan de kook. Was en schil de schorseneren met een dunschiller. Snijd de stengels in gelijke stukken en kook ze circa 15 minuten. Giet het water af.
  3. Kook de eieren 8-10 minuten met de aardappels mee. Laat de hardgekookte eieren schrikken onder de koude kraan en prak ze kruimelig met een vork (als mimosa).
  4. Pel en snipper de sjalotten. Snijd de peterselie heel klein. Verwarm de helft van de boter in een steelpan en fruit de sjalotten 2 minuten. Doe de geprakte eieren, peterselie en de rest van de boter erbij en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  5. Serveer de gekookte aardappels met de schorseneren en lepel de botersaus erover.
TIPHet is ook lekker om een gebonden sausje te maken van boter, bloem en melk.

II

Dit gerecht is geïnspireerd op asperges op Vlaamse wijze, maar dan een winterse versie, met een bijzondere groente. Schorseneren werden vroeger ook wel "huisvrouwenverdriet" genoemd vanwege de klus om ze te schillen. Bij het schillen van schorseneren komt er namelijk een wit, kleverig sap vrij. Door ze onder stromend water te schillen heb je hier minder tot geen last van. De smaak van schorseneren lijkt op die van artisjok en asperge.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie880 kcal
Koolhydraten95 g
Suiker46 g
Vet45 g
Verzadigd vet25 g
Eiwit21 g
Vezels14 g
Zout0.4 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Ei
Melk
Lactose