Savooiekool-pastinaak gratin

Savooiekool-pastinaak gratin met oude kaas en rundergehakt

| 749 kcal
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Reviews

4,1
Gemiddelde van {count} {count, plural, =0{reviews} one{review} other{reviews}}
Seizoen, 9 maanden, Variatie, Gezin, Lactosevrij, Eiwitrijk, Glutenvrij
Melk
Rund

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 200 g Rundergehakt
  • 2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
  • 50 g Geraspte oude kaas
  • 0.5 st SavooiekoolHerkomst: Prim Bretagne
  • 400 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
  • 300 g PastinaakHerkomst: de eerste

Zelf toevoegen

  • snufje Zout en peper
  • 2 el Sojasaus (of tamari)
  • 1 el Olie

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente350 g
vita-scoreVitaliteit73 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq2.114 g
water-reduction-scoreWater44,8 l

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was de aardappels en schil de pastinaak. Snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
  3. Verwijder de bladeren van de savooiekool en was onder de kraan. Laat goed uitlekken en snijd klein. Pel en snipper de ui.
  4. Verhit olie in een bakpan en bak de ui samen met het gehakt rul. Doe de savooiekool erbij en bak al omscheppend totdat de kool slinkt. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper. Schep het geheel daarna in een ovenschaal.
  5. Stamp de aardappels en pastinaak samen met wat kookvocht tot een puree. Schep de puree op de savooiekool en strooi de geraspte kaas erover. Plaats de schotel nog 10 minuten in de voorverwarmde oven zodat de kaas smelt. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een knapperig korstje.
TIPHou je van pit? Voeg dan wat sambal toe aan de kool-gehaktmix.

II

Savooiekool (of groene kool) zit boordevol vitamine K en C. Verder bevat de kool ook veel foliumzuur en vitamine A. Naast het feit dat savooiekool gezond is, heeft kool ook een genezende werking. Van oudsher worden koolbladeren op wonden gelegd. Het blad zou het genezingsproces van de (schaaf)wond, schram of blauwe plek kunnen versnellen.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie749 kcal
Koolhydraten67 g
Suiker21 g
Vet31 g
Verzadigd vet12 g
Eiwit40 g
Vezels21 g
Zout1.9 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Melk
Rund