Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de snijbonen en snijd in stukken van circa 1 cm. Kook in 3-5 minuten beetgaar. Spoel daarna af onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt. Het is lekker als ze nog een beetje knapperig zijn.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Was de venkel, verwijder het groen van de venkel (bewaar voor garnering) en snijd in hele dunne plakken. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en venkel in 10 minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper en laat een beetje afkoelen op een plat bord.
Bak het spek in dezelfde pan krokant en gaar. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier en snijd daarna klein.
Was de sla en snijd klein. Was de radijs, verwijder de steeltjes en snijd in plakjes. Strooi wat zout over de radijsjes. Hak de hazelnoten grof. Maak een dressing van olijfolie extra vierge, azijn, mosterd, zout en peper.
Schik de sla, radijs, venkel, ui en snijbonen op een bord en breng op smaak met de dressing. Leg de krokante spek erop en garneer met de hazelnoten.
TIPOok lekker met feta of geitenkaas.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Wist je dat de naam 'snijboon' is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger overdwars in heel dunne reepjes gesneden werden? Dat was nodig omdat snijbonen vroeger hele lange, harde draden hadden. Tegenwoordig zijn de bonen draadloos, zodat je ze ook in wat grotere stukken kunt snijden. Snijbonen kun je koken, stomen en wokken. En ze zijn koud heerlijk in een salade.