Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de krieltjes, snijd eventuele grote exemplaren doormidden en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet het water af en laat uitdampen.
Was de komkommer en snijd in blokjes. Meng de komkommer met de azijn en honing en laat even intrekken.
Pel en snipper de ui. Was de sla in een vergiet onder de kraan, laat goed uitlekken en snijd klein. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd klein.
Voor de dressing snijd je de dille fijn. Pel en snipper de knoflook. Meng de yoghurt met de olijfolie extra vierge, dille en knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
Hussel de groenten en krieltjes door elkaar. Verwijder het staartje van de haring, snijd in stukken en leg op de salade. Schenk de dressing erover en garneer met verse dille.
TIPDeze salade is ook erg lekker met augurk of zoetzure uitjes.
II
Hollandse nieuwe is de benaming voor haring uit Nederland. Haring mag alleen Hollandse nieuwe heten als het gevangen is in de periode tussen 1 mei en 31 augustus (het kan dus nog net ;-) Officieel mag het verkocht worden tot eind september. Na deze periode wordt het maatjesharing genoemd. Haring is erg gezond vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. Wij maken vandaag een lekkere salade met haring, krieltjes, zoetzure komkommer en verse dille.