500 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
5 g Verse peterselieHerkomst: Forc
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Bakolie (of boter)
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit82 Punten
CO2eq1.123 g
Water24,7 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 20 minuten gaar.
Breng intussen het gehakt op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden). Vorm met je handen de gehaktballen (1 grote of 2 kleintjes per persoon). Verwarm olie in een braadpan en bak de gehaktballen op een middelhoog vuur bruin en gaar in circa 15 minuten. Schud de pan regelmatig en voeg eventueel een scheutje water toe.
Snijd de rode bieten kleiner en voeg halverwege toe aan de pan met aardappels. Verwarm mee, giet daarna het water af en vang een beetje kookvocht op. Stamp de aardappels met de rode bieten tot een mooie roze stamppot. Voeg eventueel een scheutje kookvocht (en een klontje boter) toe voor een smeuïg resultaat.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd klein. Schep de kleingesneden appel door de stamppot en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Zet afgedekt even opzij.
Rooster de pijnboompitten in een droge bakpan lichtbruin. Snijd de peterselie klein. Serveer de stamppot met de gehaktballen en garneer met de peterselie en pijnboompitten.
TIPJe kunt de appel ook in plakken snijden en bakken in een pan. Heerlijk met een snufje kaneel.
II
Al eens bietjes in een stamppot geprobeerd? Ze geven de stamppot een licht-zoete smaak en een prachtige roze kleur. Onze bietjes zijn biodynamisch geteeld op een klei-rijke en luchtige bodem. Ze zijn al voor je gekookt (in het eigen sap) en zijn daardoor direct te gebruiken. Lekker makkelijk!