500 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
Zelf toevoegen
300 ml (Vis)bouillon
2 el Boter
30 g Bloem
snufje Zout en peper
1 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente300 g
Vitaliteit76 Punten
CO2eq1.976 g
Water35,9 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en stamp een puree ervan.
Was de venkel, verwijder de stelen en halveer. Snijd vervolgens in flinterdunne plakjes. Verhit olie in een bakpan en roerbak de venkel 5 minuten. Temper het vuur en stoof de venkel afgedekt nog 8-10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Bereid de bouillon en kook/pocheer de vis 5 minuten in de bouillon op een middelhoog vuur. Schep de vis uit de pan en zet de bouillon opzij. Smelt de boter in een steelpan en voeg goed roerend de bloem toe, tot een droog mengsel. Schenk de bouillon erbij en meng de helft van de kaas erdoor tot deze smelt en je een gladde saus hebt. Voeg eventueel extra water toe.
Schep eerst de aardappelpuree en dan de venkel in een ovenschaal en schep de vis erboven op. Snijd de dille klein en strooi er over. Schenk de kaassaus er over en maak af met de rest van de kaas. Bak de vis schotel 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste paar minuten de ovengrillstand aan.
Serveer de vis schotel met de aardappelpuree en garneer met de verse dille.
TIPDe kaassaus is ook erg lekker met een beetje mosterd. En de puree wordt extra smeuïg met melk en boter.
II
Wist je dat venkel een erg gezonde groente is met weinig calorieën en veel mineralen? Daarnaast wordt deze groente nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid. De zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden: het bevordert de spijsvertering, helpt tegen een opgeblazen gevoel, vermindert je hongergevoel en zorgt voor een frisse adem.