Bereid de bouillon. Was de bimi, halveer eventueel in de lengte en kook 5 minuten in de bouillon. Schep uit de pan en leg de bimi opzij.
Pel en snipper de ui en knoflook. Verwarm olie in een braadpan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Spoel de parelgerst in een zeef onder de kraan en bak 2 minuten mee.
Schenk de bouillon in de pan totdat de parelgerst net onder water staat. Roer regelmatig en laat de parelgerst het water opnemen. Herhaal dit totdat al het water is opgenomen en de parelgerst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Was de tomaat en snijd klein. Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan. Verwarm de tomaat, doperwten en 3/4 van de vegan kaas de laatste 5 minuten met de risotto mee.
Verhit olie in een nieuwe bakpan (of grillpan) en roerbak de voorgekookte bimi 3-5 minuten op een middelhoog vuur. Serveer de parelgerst risotto met de bimi en strooi de overgebleven vegan kaas erover.
TIPDe risotto is ook erg lekker met een scheutje wijn.
II
Onze biodynamische doperwten hebben een Demeter keurkerk en komen van eigen bodem. Het Demeter keurmerk is genoemd naar godin Demeter uit de Griekse oudheid: de godin van groei en vruchtbaarheid. De doperwten worden geteeld nadat er wortels op het veld hebben gestaan. Het voedingsrijke loof van de wortels blijft achter op het land als extra groenbemesting voor de doperwten. Uit de gerijpte peulen worden de doperwten gehaald en vervolgens in glazen pot verpakt, met alleen een vleugje zeezout.