Romanesco met kaassaus

Romanesco met kaassaus en gebakken champignonrijst

| 695 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

3,8
Gemiddelde van {count} {count, plural, =0{reviews} one{review} other{reviews}}
Seizoen, 9 maanden, Gezin, Eiwitrijk, Vegetarisch, Variatie
Melk
Tarwe
Gluten
Lactose

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 150 g Volkoren basmatirijstHerkomst: IDorganics
  • 2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
  • 1 st RomanescoHerkomst: Solid
  • 150 ml Melk
  • 200 g Champignons
  • 2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 75 g Geraspte kaas

Zelf toevoegen

  • snufje Zout en peper
  • 10 g Boter
  • 10 g Meel
  • 1 el Bakolie

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente350 g
vita-scoreVitaliteit87 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq1.669 g
water-reduction-scoreWater130,9 l

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook 25 minuten. Giet daarna het water af en laat afkoelen op een plat bord.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Verwijder de bladeren van de romanesco, spoel onder de kraan en kook de romanesco in zijn geheel gaar in 10-15 minuten. Giet vervolgens het water af.
  3. Smelt de boter in een steelpan. Roer het meel erdoor en laat al roerend op een laag vuur garen. Schenk de melk erbij en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren en kook ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de geraspte kaas toe, pel de knoflook en pers erboven uit. Blijf net zo lang roeren totdat de kaas gesmolten is en je een gladde, schenkbare saus hebt. Voeg eventueel extra melk (of groente kookvocht) toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Pel en snipper de ui. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Verhit olie (of boter) in een bakpan en bak de ui en champignons op een middelhoog vuur lichtbruin. Voeg de afgekoelde rijst toe en roerbak op een middelhoog vuur mee. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Plaats de romanesco op een mooi bord en schenk de kaassaus erover. Serveer de gebakken champignonrijst erbij. Je kunt de romanesco torentjes aan tafel afbreken of afsnijden (leuk voor de kids!).
TIPJe kunt de romanesco ook klein snijden in roosjes, dan kun je de kooktijd halveren.

II

Deze groene sprookjesachtige torentjesbloemkool bestaat van dichtbij uit allemaal kleine romanescootjes. Fractals worden deze groeipatronen in de natuur genoemd. De romanesco kookt snel gaar, heeft een stevige structuur en een zachte koolsmaak. Vandaag combineren we romanesco met een lekkere kaassaus en gebakken champignonrijst.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie695 kcal
Koolhydraten63 g
Suiker9 g
Vet31 g
Verzadigd vet14 g
Eiwit31 g
Vezels18 g
Zout0.8 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Melk
Tarwe
Gluten
Lactose