Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Was of schil de wortel en snijd in dunne plakjes. Was de bleekselderij en snijd in halve maantjes. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes.
Verhit olie in een soeppan en bak de wortel, prei, knolselderij en bleekselderij 3-5 minuten op een middelhoog vuur.
Bereid de bouillon en schenk bij de groenten. Breng aan de kook en laat afgedekt circa 20 minuten zachtjes koken.
Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan en voeg toe aan de pan. Verwarm enkele minuten mee. Pureer de soep een beetje (niet helemaal glad), zodat deze wat steviger wordt.
Snijd de rookworst in plakjes en verwarm kort met de soep mee.
TIPOok lekker met spekjes erdoor.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Erwtensoep is een echt Hollands recept. Vandaag maken we een snelle variant, namelijk met doperwten in plaats van spliterwten. Normaal duurt het een flinke tijd om de spliterwten gaar te koken. Deze snert met doperwt is gemakkelijk te maken, koolhydraatarm en is zeker zo lekker. De knolselderij en prei zorgen ervoor dat de structuur en smaak dicht in de buurt komt van echte snert. Snert met doperwt, een heerlijke wintersoep!