Ragout met kipgehaktballetjes prei en aardappelpuree

656 kcal
230 g groente

Vandaag gaan we een ragout maken met champignons en kipgehaktballetjes. Een ragout is een dikke, gebonden en gekruide saus met vlees. Het woord ragout komt uit het Frans. Ragoûter betekent de smaak verbeteren. We serveren de ragout met aardappelpuree en gesmoorde prei.

Ragout met kipgehaktballetjes

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Aardappels, zachtkokend Herkomst: De Eerste
  • 200 g Kipgehakt (gekruid) Herkomst: Kemper Kip
  • 2 st Prei Herkomst: Heerlijke oogst
  • 60 ml Zure room Herkomst: Weerribben Zuivel
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 200 g Kastanjechampignons Herkomst: Paddenstoelenrijk
  • 0.5 st Verse peterselie Herkomst: Herbio
Zelf toevoegen
  • 350 ml (Kippen)bouillon
  • 1 el Olijfolie
  • 20 g Boter
  • 20 g Meel of bloem
  • snufje Zout en peper

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met een beetje kookvocht (of melk en boter) tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Rol kleine gehaktballetjes van het gehakt. Breng een pan met (kippen)bouillon aan de kook, temper het vuur en gaar de kipgehaktballetjes 10 minuten in de bouillon. Schep ze uit de pan en leg opzij.
  3. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd in stukken van 3-4 cm. Verwarm olie in een bakpan bak de prei 2 minuten op een hoog vuur. Temper het vuur, voeg een scheutje water (of bouillon) toe en smoor afgedekt 10-15 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Smelt de boter in een ruime kookpan en roer het meel erdoor. Zo krijg je een roux. Laat het op een zacht vuur gaar worden. Het is gaar als de roux een beetje zanderig aanvoelt. Voeg nu beetje bij beetje de (kippen)bouillon toe en laat het mengsel al roerend indikken tot een stevige, gladde saus. Voeg de zure room toe en roer door. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe de kipgehaktballetjes in de saus en verwarm nog even mee.
  5. Verhit olie in en kleine bakpan. Pel en snipper de knoflook. Veeg de champignons schoon en snijd doormidden of in vieren. Fruit de knoflook 1 minuut op een laag vuur. Bak dan de champignons 5 minuten mee en schep door de ragout. Snijd de peterselie klein en schep door de ragout. Serveer de ragout met de aardappelpuree en de gesmoorde prei.
TIP
Je kunt ook wat peterselie door de kipgehaktballetjes kneden.
4,3
Gemiddelde van 8 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -25%
vegetablecounter
Groente + 83%
vita-score
Vitaliteit + 33%
co2-reduction-score
CO2 eq -36%
water-reduction-score
Water -18%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
SeizoenLactosevrijGezin9 maandenEiwitrijkVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie656 kcal
Koolhydraten63 g
Suiker7 g
Vet30 g
Verzadigd vet11 g
Eiwit31 g
Vezels14 g
Zout0.1 g
Allergenen informatie
Kip
Gluten
Tarwe
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten