Vandaag gaan we een ragout maken met champignons en kipgehaktballetjes. Een ragout is een dikke, gebonden en gekruide saus met vlees. Het woord ragout komt uit het Frans. Ragoûter betekent de smaak verbeteren. We serveren de ragout met aardappelpuree en gesmoorde prei. Prei is familie van de knoflook en ui, en is onder andere goed voor hart- en bloedvaten. Onze biologische prei wordt geleverd door Peeters-Mertens.
Bereiding (30 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met een beetje kookvocht (of melk en boter) tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Kruid het gehakt met zout en peper en rol kleine gehaktballetjes ervan. Breng een pan met (kippen)bouillon aan de kook, temper het vuur en gaar de kipgehaktballetjes 10 minuten in de bouillon. Schep ze uit de pan en leg opzij.
- Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd in stukken van 5 cm. Verwarm olie in een bakpan bak de prei 2 minuten op een hoog vuur. Temper het vuur, voeg een scheutje water (of bouillon) toe en smoor afgedekt 10-15 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
- Smelt de boter in een ruime kookpan en roer het meel erdoor. Zo krijg je een roux. Laat het op een zacht vuur gaar worden. Het is gaar als de roux een beetje zanderig aanvoelt. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en laat het mengsel al roerend indikken tot een stevige, gladde saus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe de kipgehaktballetjes in de saus en verwarm nog even mee.
- Verhit olie in en kleine bakpan. Pel en snipper de knoflook. Veeg de champignons schoon en snijd doormidden of in vieren. Fruit de knoflook 1 minuut op een laag vuur. Bak dan de champignons 5 minuten mee en schep door de ragout. Snijd de peterselie klein en schep door de ragout. Serveer de ragout met de aardappelpuree en de gesmoorde prei.
TIP
Je kunt ook wat peterselie door de kipgehaktballetjes kneden. Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 500 g Aardappels, zachtkokend
- 200 g KipgehaktHerkomst: Kemper Kip
- 2 st PreiHerkomst: Peeters
- 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
- 150 g KastanjechampignonsHerkomst: Paddenstoelenrijk
- 5 g Verse peterselieHerkomst: Herbio
- 500 ml (Kippen)bouillon
- 1 el Bakolie
- 20 g Boter
- 20 g Meel of bloem
- snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
True price+ 2%
Groente+ 83%
Vitaliteit+ 14%
CO2eq -43%
Water -55%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Seizoen, Lactosevrij, Gezin, 9 maanden, Eiwitrijk, Variatie
Voedingswaarden
Per portieEnergie642 kcal
Koolhydraten64 g
Suiker10 g
Vet27 g
Verzadigd vet10 g
Eiwit31 g
Vezels12 g
Zout0.1 g
Allergenen informatie
Kip
Gluten
Tarwe
Vergelijkbare recepten
711 kcal
310 g groente
Afvallen, Seizoen, Gezin, Vegetarisch, Lactosevrij, 9 maanden, Vegan, Variatie
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch, Seizoen, 9 maanden, Glutenvrij, Variatie, Gezin, Vegan, Lactosevrij
621 kcal
300 g groente
Lactosevrij, Seizoen, Glutenvrij, Afvallen, Gezin, 9 maanden, Eiwitrijk, Variatie
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch, Seizoen, 9 maanden, Gezin, Lactosevrij, Variatie
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij, 9 maanden, Glutenvrij, Seizoen, Vegetarisch, Variatie, Vegan
703 kcal
300 g groente
Variatie, Eiwitrijk, Lekker snel, Specials, Seizoen, Gezin