Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Verhit olie in een bakpan en bak de kikkererwten op een laag vuur bruin en krokant in 15-20 minuten. Breng ze op smaak met zout en (chili)peper.
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Spoel de quinoa onder de kraan en kook in 8-10 minuten gaar. Giet het vocht af en zet afgedekt opzij.
Schil de bietjes en snijd ze met behulp van een mandoline, kaasschaaf of een vlijmscherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Pel en snipper de ui heel fijn. Was de babyleaf en laat goed uitlekken. Hak de hazelnoten grof.
Maak een vinaigrette van de mosterd, olijfolie, azijn, zout en peper. Pel de knoflook en pers erboven uit. Klop alles goed door elkaar.
Meng de quinoa met de sla, ui, hazelnoten en bietenplakjes. Druppel de vinaigrette erover en garneer met de krokante kikkererwtencroutons.
TIPEet je liever een warme maaltijd? Rooster de bietenplakjes in de oven. De mooie kleuren vervagen dan jammer genoeg wel.
II
Vandaag een quinoasalade met prachtig gekleurde bietjes op het menu. De Chioggia biet is een Italiaans ras uit de buurt van Venetië. Het is een smaakvolle zoete biet met witte en roze ringen. Heel geschikt voor garnering en ook nog eens erg lekker in een salade, groenteschotel of als carpaccio. De gele biet heeft een wat zoetere smaak dan de rood- wit gestreepte Chioggia bietjes.