Poolse zuurkoolschotel met smeuïge aardappelpuree

649 kcal
350 g groente

Vandaag maken we een lekkere ovenschotel met een hoofdrol voor zuurkool. Zuurkool wordt in Europa op verschillende manieren bereid: in Nederland hebben we onze bekende zuurkoolstamppot met rookworst, in Duitsland eten ze 'sauerkraut' en in Polen wordt vaak een pittige stoofpot of ovenschotel bereid met 'kapusta kiszona' (zuurkool). De zuurkoolschotel van vandaag is een typerend Pools gerecht, lekker en voedzaam.

Poolse zuurkoolschotel

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 400 g Aardappels, kruimig Herkomst: De Eerste
  • 2 st Ui Herkomst: TVA Organics
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 200 g Kastanjechampignons Herkomst: Paddenstoelenrijk
  • 500 g Zuurkool Herkomst: Kramer
  • 1 st Peer
  • 45 g Halfgedroogde tomaatjes Herkomst: marqt
  • 75 g Geraspte kaas Herkomst: Kaandorp
Zelf toevoegen
  • 2 el Olie
  • 1 tl Kerriepoeder
  • 1 tl Sambal

Bereiding (45 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook 15-20 minuten. Giet daarna het water af.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Verhit olie in een ruime hapjespan en fruit de ui en knoflook met kerriepoeder zacht. Bak dan de champignons 5 minuten mee.
  3. Laat de zuurkool goed uitlekken in een zeef. Was of schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd klein. Snijd zo nodig de gedroogde tomaten wat kleiner. Voeg de peer, de zuurkool, gedroogde tomaten en sambal toe aan de pan en schep door elkaar. Laat nog 5 minuten afgedekt smoren.
  4. Schep het zuurkoolmengsel en de champignons in een ovenschaal en strooi de kaas erover. Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 10-15 minuten goudbruin.
  5. Stamp de aardappels met wat kookvocht fijn met een pureestamper zodat je een luchtige puree krijgt. Breng op smaak met peper. Serveer de pittige zuurkoolschotel met de smeuïge puree ernaast.
TIP
De puree kun je ook extra smeuïg maken met melk en boter. En voor een krokantere bovenkant kun je de kaas mengen met wat paneermeel.
5,0
Gemiddelde van 1 review

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price
vegetablecounter
Groente + 178%
vita-score
Vitaliteit
co2-reduction-score
CO2 eq
water-reduction-score
Water
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
LactosevrijVegetarischGezinGlutenvrij9 maandenVariatieSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie649 kcal
Koolhydraten68 g
Suiker23 g
Vet28 g
Verzadigd vet10 g
Eiwit22 g
Vezels19 g
Zout2.7 g
Allergenen informatie
Melk

Vergelijkbare recepten