1 el Ras el hanoutHerkomst: Organic Flavour Company
0.5 st Pompoen, butternutHerkomst: Biobrothers
200 g WortelHerkomst: Greenorganics
1 st Gele paprikaHerkomst: Frank de koning
350 g KikkererwtenHerkomst: Machandel
0.5 st Sinaasappel, sapHerkomst: Biosikelia
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente360 g
Vitaliteit84 Punten
CO2eq359 g
Water44,4 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm een droge bakpan en rooster het amandelschaafsel lichtbruin. Haal uit de pan en leg opzij. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken (of dep droog). Verhit olie in de pan en bak de kikkererwten 10 minuten op een middelhoog vuur. Schud de pan regelmatig en breng op smaak met, ras el hanout, zout en peper.
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Voeg de fonio toe aan het kokende water en kook 5 minuten. Laat goed uitlekken in een zeef en zet nog tenminste 5 minuten afgedekt opzij. Besprenkel met olie en roer daarna los met een vork.
Breng intussen een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Was de pompoen, halveer en verwijder de pitten en draden. Snijd de pompoen in kleine stukken. Kook de wortel samen met de pompoen 10-15 minuten. Giet het water af en laat uitdampen.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Meng de fonio met wortel, pompoen, paprika en kikkererwten. Besprenkel met sinaasappelsap en kruid met peper en zout. Strooi het amandelschaafsel erover en werk af met kleingesneden munt.
TIPHet is ook heel lekker de schil van de sinaasappel (zonder het witte vruchtvlees) heel klein te snijden en door de fonio te scheppen.
II
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Fonio bevat belangrijke aminozuren die o.a. belangrijk zijn voor de stofwisseling. Het is ook nog eens glutenvrij, snel te bereiden en erg lekker! In samenwerking met Frank Fol de Groentekok®