75 g Légumaise wortel-gemberHerkomst: Ekomenu, Frank Fol
400 g Pompoen, gesneden
100 g FonioHerkomst: Do-it
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Olie
2 el Paprikapoeder
1 el Komijnpoeder
Meet hoe goed je eet
Groente350 g
Vitaliteit76 Punten
CO2eq373 g
Water33,9 l
Voorbereiding (25 min)
Klik regel om deze af te strepen
Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken. Dep de kikkererwten droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verhit olie in een bakpan en bak ze in 10-15 minuten krokant en knapperig op een middelhoog vuur. Breng op smaak met paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper (of andere specerijen die je lekker vindt).
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook en kook de fonio in 3-5 gaar. Laat de fonio heel goed uitlekken in een zeef en zet nog 5 minuten afgedekt opzij. Roer daarna los met een vork.
Breng intussen een pan met water aan de kook en kook de gesneden pompoen in circa 12 minuten gaar. Giet het water af en stamp of pureer de pompoen tot moes. Schep de Légumaise erdoor en roer goed tot je een smeuïge puree krijgt. Zet afgedekt opzij.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten op een laag vuur. Was de spinazie grondig, laat uitlekken en snijd klein. Voeg halverwege steeds een handje spinazie toe totdat alles is geslonken.
Serveer de fonio met de de pompoenmoes en spinazie. Strooi de geroosterde kikkererwten erover.
TIPVoor een pittige pompoenmoes kun je chilivlokken toevoegen.
II
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Fonio bevat belangrijke aminozuren die o.a. belangrijk zijn voor de stofwisseling. Het is ook nog eens glutenvrij en snel te bereiden. Lekker, makkelijk en gezond!