600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
Zelf toevoegen
1 el Boter
2 el Bakolie
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit52 Punten
CO2eq1.020 g
Water15,9 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Was of schil de aardappels en snijd klein. Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de aardappels en gesneden pompoen in circa 20 minuten gaar. Giet het water af.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui samen met de braadworsten op een middelhoog vuur bruin en gaar in circa 10 minuten. Voeg een klontje boter en eventueel een beetje kookvocht toe voor een lekkere jus.
Snijd de peterselie klein. Stamp de aardappels, pompoen en de helft van de peterselie met een pureestamper en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stoemp met de braadworst, uien en jus en garneer met de overgebleven peterselie.
TIPJe kunt een aantal pompoenblokjes uit het water halen en pas na het stampen weer door de stoemp scheppen.
II
Wij zijn dol op stoemp (of stamppot). Hoe je je stoemp ook het liefste eet, de basis is altijd dezelfde: gestampte aardappels en groenten. Je kunt er eindeloos mee variëren. Vandaag maken we een stamppot met oranje pompoen, rode ui en braadworst. Een heerlijke maaltijd zo midden in de winter!