Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg het deeg op de bakplaat en bak 5 minuten onderin de warme oven.
Breng intussen een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de asperges en verwijder de harde onderkant. Kook de asperges 3-5 minuten in het hete water en giet daarna het water af. Laat de asperges goed uitlekken.
Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Pel de ui en snijd in halve ringen.
Haal het deeg uit de oven en laat een beetje afkoelen. Verdeel de cottage cheese en een deel van de kaas losjes over het deeg en leg de asperges, cherrytomaatjes en ui erop. Breng op smaak met zout en peper en bak in 10-15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Strooi vlak voor het serveren nog een beetje kaas erover en besprenkel met olijfolie.
TIPHet is ook heel lekker om wat mosterd-dille dressing door de cottage cheese te roeren. Ook lekker met verse basilicum.
II
Vandaag maken we een plaattaart met groene asperges en cherrytomaten. Groene asperges zijn verkrijgbaar van april tot en met juni dus echt een voorjaarsgroente. Onze biologische groene asperges worden geleverd door tuinbouwbedrijf Overesch in Raalte. De bodem van de plaattaart bestrijken we met cottage cheese. Deze ongerijpte kaas heeft een laag koolhydraat- en vetpercentage en lijkt wat op kwark.