Verwarm de oven voor op 220 ºC. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en vouw een klein stukje van de randjes van het deeg naar binnen zodat er een kleine opstaande rand ontstaat. Bak het deeg alvast 5-10 minuten onderin de hete oven. Als het deeg lichtbruin kleurt haal je het weer uit de oven.
Pel de sjalotten en snijd in partjes. Verwarm olie of boter in een bakpan en bak de sjalotten glazig en zoet op een middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Hak de Italiaanse kruiden fijn en voeg de helft toe aan de pan met sjalotten.
Was de aubergines en snijd in dunne plakken. Verhit olie in een bakpan of grillpan en bak of gril de aubergines goudbruin.
Verdeel de sjalotten over de taartbodem en leg de aubergine erop. Verkruimel de feta erover en bak nog 10-15 minuten in de oven.
Was de waterkers en snijd de steeltjes heel klein. Hussel de overgebleven Italiaanse kruiden erdoor en besprenkel met olijfolie extra vierge, balsamicoazijn, zout en peper. Serveer de plaattaart met de kruidensalade erbij.
TIPJe kunt de kruidensalade ook boven op de plaattaart serveren.
II
Onze sjalotten zijn afkomstig van Piet van Andel en Sjaak Twisk uit Zeewolde. Op de kleigrond van de vroegere Zuiderzee is nooit chemie en kunstmest gebruikt. Het zit vol met mineralen die de bodem haar natuurlijke vruchtbaarheid geven. Een ideale basis voor de teelt van mooie smaakvolle sjalotten. Vandaag fruiten we de sjalotten met een mix van verse, Italiaanse kruiden.