Breng water aan de kook voor de volkoren penne. Kook in 8 minuten beetgaar en giet daarna het water af.
Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwijder de onderkant en de harde kern van de witlof en snijd de witlof in lange repen. Verhit bakolie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook in 1 minuut glazig. Voeg de witlof toe en roerbak 3 minuten mee.
Snijd de tofu in grove stukken en doe in de pan bij de witlof. Roer goed door en maak de tofu kleiner met behulp van een spatel.
Voeg de soja cuisine, Italiaanse kruiden en de vegan geraspte kaas toe aan de pan (bewaar wat vegan geraspte kaas voor de garnering). Proef en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel met zout.
Serveer de volkoren penne met de witlofsaus en garneer met wat vegan kaas.
TIPGarneer de pasta met bosui en/of verse basilicum.
II
Heb jij weleens witlof door de pasta gedaan? Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar het is erg lekker en weer eens wat anders! De romige saus zorgt ervoor dat de bittere smaak van de witlof minder sterk is. Erg lekker in combinatie met gerookte tofu.