Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de zoete aardappel en snijd in dunne frieten. Besprenkel met olie, breng op smaak met zout en peper en verdeel over de bakplaat (schillen mag, maar hoeft niet). Bak de zoete aardappelfriet 20-25 minuten boven in de oven en zet de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een goudbruin resultaat (houd de oven dan goed in de gaten zodat de frieten niet verbranden).
Pel en snipper de ui en knoflook. Laat de jackfruit uitlekken in een zeef. Trek de jackfruit een beetje uit elkaar zodat er een draderige structuur ontstaat. Snijd de wat hardere delen klein. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan. Was of schil de wortel en rasp grof.
Verhit olie in een ruime bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de wortel, jackfruit en linzen toe, roer goed door elkaar en bak op een middelhoog vuur.
Maak een papje van het meel, de tomatenpuree en het water en roer door de groenten. Laat afgedekt 10-15 minuten stoven op een middelhoog vuur. Voeg eventueel extra water toe als het geheel te droog wordt. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Serveer de zoete aardappelfriet met de gestoofde jackfruit ernaast.
TIPHet is ook lekker om jackfruit te stoven in bbq-saus.
II
Jackfruit komt oorspronkelijk uit India en wordt de ideale vleesvervanger genoemd. Dit komt omdat de structuur van jackfruit erg overeen komt met die van vlees. Verder zit het vol vezels, kalium, calcium, ijzer en vitamine A. Daarnaast is de jackfruit boom resistent tegen droogte en pesticiden. Jackfruit wordt ook wel de vrucht van de toekomst genoemd. Wist je dat een jackfruit tot wel 40 kilo kan wegen? 'In samenwerking met Lisa Steltenpool'