Breng een pan met water aan de kook. Schil de pastinaak en snijd in kleine stukken. Kook in 15-20 minuten gaar.
Was intussen de andijvie grondig en snijd heel klein. Kook twee derde van de andijvie 8-10 minuten met de pastinaak mee. Giet daarna het water heel goed af en laat even droog stomen op een laag vuur.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie (of boter) in een bakpan en bak de ui en braadworst in 10 minuten bruin en gaar. Voeg een scheutje water toe voor de jus.
Stamp de gekookte pastinaak en andijvie grof tot een stamppot en breng op smaak met zout en peper. Voeg de overgebleven rauwe andijvie toe en schep door de stamppot. Serveer met de gebakken ui en braadworst.
TIPOok erg lekker met een beetje mosterd voor meer pit.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Door een deel van de andijvie niet te koken maar rauw te verwerken, blijft de smaak en kleur mooi behouden. Andijvie bevat antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen worden geremd en het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Er wordt ook wel eens gezegd: "Bitter in de mond maakt het hart gezond".