Pel de knoflook. Pel en snipper de ui. Was de tomaat en snijd klein. Was de bleekselderij en snijd in dunne halvemaantjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn (houd je van pit? Laat dan de zaadjes zitten). Snijd de ansjovis kleiner.
Verhit olie in een ruime bakpan en fruit de ui en rode peper 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de ansjovisfilets toe en bak mee. De ansjovis zal een beetje oplossen in de olie. Pers de knoflook erboven uit en voeg de bleekselderij en tomaat toe. Laat alles circa 10 minuten afgedekt pruttelen.
Breng intussen een pan met water en een snuf zout aan de kook voor de volkoren penne. Kook in 7-8 minuten beetgaar. Giet daarna het water af.
Snijd de peterselie fijn en roer de helft door de ansjovis saus.
Serveer de volkoren penne in diepe borden en schep de saus erop. Lekker met een flinke sliert olijfolie extra vierge. Garneer met de overgebleven peterselie.
TIPOok erg lekker met olijven en kappertjes.
II
Dit Italiaanse pastagerecht is pittig en hartig en werd in het midden van de twintigste eeuw uitgevonden. Letterlijk vertaald betekent pasta alla puttanesca "pasta op hoerenwijze". Wat precies het verhaal is achter de naam, is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de oorsprong ligt in de hoerenbuurt van het oude Rome. Er zijn vele varianten, wij bereiden ‘m met ansjovis, rode peper en bleekselderij (door de zoute ansjovis hoef je geen extra zout aan het gerecht toe te voegen). Buon appetito!