Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Spoel de parelgerst in een zeef onder de kraan en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Was of schil de wortel en snijd klein. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en kook of stoom de wortel in 5 minuten beetgaar. Giet het water af en laat goed uitlekken.
Was de tomaatjes en snijd doormidden of in vieren. Pel en snipper de knoflook. Verhit olie in een bakpan en bak de knoflook met de tomatenpuree 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de tomaatjes, de voorgekookte wortel en een scheutje kookvocht toe en bak 5 minuten mee.
Spoel de witte bonen in een zeef onder de kraan, laat goed uitlekken en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met tijm, zout en peper.
Serveer de parelgerst met een flinke schep groenten.
TIPHet is ook heel lekker de tomaatjes in de oven te roosteren. De bereidingstijd is dan wel iets langer.
II
Parelgerst is gepelde gerst die geslepen is tot een gladde ronde korrel. Je kunt van alles ermee maken. Het kan in de soep, als risotto, in een salade en zelfs als toetje. De smaak is vrij neutraal, dus er valt veel mee te experimenteren. Vandaag serveren we parelgerst met gekleurde tomaatjes en witte bonen.