Breng een pan met ruim water en zout (of bouillon) aan de kook. Was de parelgerst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 gaar. Giet daarna af en bewaar wat kookvocht.
Pel intussen de ui en snijd in partjes. Was de courgette en aubergine, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in dunne plakjes. Verhit olie in een grote bakpan en roerbak de ui, courgette en aubergine 10 minuten op een middelhoog vuur.
Meng de parelgerst met de groenten en houd warm op een laag vuur. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verhit olie in een kleine bakpan. Snijd de grillkaas in dobbelsteentjes en roerbak in 3 minuten goudbruin en krokant. Schep de parelgerst op een mooie schaal en verdeel de grillkaas en purplekers erover.
TIPHeb je veel tijd? Dan is het ook heel lekker om de courgette en aubergine in dunne plakjes te snijden en te grillen op een grilplaat.
II
Parelgerst is gepelde gerst die geslepen is tot een gladde, ronde korrel. Het buitenste laagje is eraf geschuurd. Parelgerst gaat ook door het leven als (parel)gort. De smaak is vrij neutraal, dus er valt veel mee te experimenteren. Het kan in de soep, als risotto, in een salade en zelfs als dessert. Net als bij risotto kunnen de parelgerstkorrels meer dan vier keer hun gewicht in vocht opnemen, zonder van vorm te veranderen of kapot te koken. Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek.