Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Voeg de fonio toe aan het kokende water en kook 5 minuten. Laat goed uitlekken en zet nog 5 minuten afgedekt opzij. Roer daarna los met een vork.
Pel en snipper de ui en knoflook. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Verhit olie in een ruime pan en roerbak de ui, knoflook en paprika 3-5 minuten op een hoog vuur.
Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en voeg toe aan de pan.
Was de spinazie, laat goed uitlekken in een vergiet en snijd kleiner. Doe op het laatst in de pan bij de paprika en linzen en verwarm kort mee totdat de spinazieblaadjes net niet helemaal geslonken zijn. Schep ook de gekookte fonio in de pan en verwarm kort mee (of serveer de fonio ernaast). Proef en breng op smaak met paprikapoeder, zout en (chili)peper.
Snijd de munt heel fijn. Hak de cashewnoten grof en strooi de noten en munt over het gerecht.
TIPMaak van de overgebleven munt een heerlijke pot thee.
II
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Fonio is glutenvrij en heerlijk in een salade zoals deze met munt, spinazie en cashewnoten.