300 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
1 st PaksoiHerkomst: Puur Origine
0.5 bakje TaugéHerkomst: de Peuleschil
2 st High proteine burgerHerkomst: Soto
Zelf toevoegen
2 el Bakolie
1 el Sojasaus of tamari
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente340 g
Vitaliteit81 Punten
CO2eq222 g
Water11,4 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappel en zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Giet daarna het water af, vang wat kookvocht op en stamp tot een smeuïge puree
Was de paksoi en snijd in repen (houd het witte en groene deel van elkaar gescheiden). Verhit olie in een wok of grote bakpan en roerbak het witte deel van de paksoi 5 minuten op een middelhoog vuur.
Breng een klein laagje water aan de kook voor de taugé (of gebruik het aardappel kookvocht). Doe de taugé in een zeef en giet kokend water erover. Spoel daarna direct af onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt. Voeg de taugé en het groene deel van de paksoi toe aan de pan en roerbak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper.
Verhit olie in een andere bakpan en bak de burgers aan weerszijden bruin en gaar.
Schep de gewokte paksoi, ui en taugé door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper. Serveer de paksoi stamppot met de burgers. Hak de cashewnoten grof en strooi over de stamppot.
TIPHou je van pit? Het is ook lekker de cashewnoten te roosteren in een droge pan en op het laatst wat sambal erdoor te scheppen.
II
Taugé is wellicht de meest gegeten kiemsoort die er is. In vroegere dagen verwierf het faam als vitamine C verstrekker om de gevreesde scheurbuik tegen te gaan. Taugé bestaat uit de kiemen van mungbonen en heeft een lichtzoete smaak en een knapperige bite. De frisse stengeltjes worden verwerkt in uiteenlopende gerechten: van roerbakgerechten, soepen en salades tot stamppotten. Onze taugé wordt geleverd door biologische kiemerij De Peuleschil in Rottevalle.