Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de koude boter in kleine blokjes. Doe het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter, speculaas kruiden en een snuf zout in een kom. Kneed de ingrediënten tot een samenhangend deeg. Voeg de melk toe en kneed tot een glad deeg.
Rol kleine balletjes van het deeg, en leg ze op de bakplaat. Druk ze met een vochtige vinger een beetje plat. Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven.
Bak de kruidnoten circa 15 minuten in de hete oven. Laat daarna afkoelen op een rooster.
Smelt de chocolade au bain marie: verwarm een pan met een klein laagje water, plaats daar een kom in en smelt hierin de chocola. Schenk de warme chocoladesaus over een deel van de kruidnoten. Je kunt de kruidnoten ook in de warme chocolade dippen. Laat afkoelen in de koelkast.
TIPDip de kruidnootjes ook eens in gesmolten witte of melk chocolade.
II
Het is weer tijd voor chocoladeletters, banketstaven en pepernoten. Wist je dat pepernoten eigenlijk geen pepernoten zijn? De echte pepernoot is gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De structuur is zacht en een beetje als taaitaai. De kruidnoot is krokanter en brosser en heeft de vorm van een bolletje. Wij maken vandaag extra lekkere kruidnootjes met chocolade!