Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de orzo in circa 12 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat even uitdampen.
Pel de knoflook. Rasp de schil van de citroen. Mix de ricotta met de citroenrasp en een scheutje water met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Pers de helft van de knoflook erboven uit en kruid met zout en peper.
Verwarm een bakpan en rooster de cashewnoten enkele minuten. Schep uit de pan en leg opzij. Was de palmkoolbladeren en verwijder eventueel de harde nerven. Snijd de bladeren klein en bak met een beetje olie 2-3 minuten op een hoog vuur. Schep uit de pan en leg opzij.
Was of schil intussen de pastinaak en snijd in kleine blokjes. Bak de pastinaak 4-5 minuten in een ruime pan op een hoog vuur. Voeg de balsamicoazijn, uitgeknepen citroen en een scheutje water toe en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen totdat het vocht een beetje ingekookt is. Breng op smaak met peper en zout.
Doe de palmkool, de helft van de oregano en gekookte orzo in de pan bij de pastinaak en verwarm nog even mee. Schep een lekkere dot whipped ricotta op de borden en schep de groente en orzo erboven op. Maak af met kleingesneden oregano en de cashewnoten.
TIPJe kunt de ricotta ook door de orzo mengen voor een iets snellere variant van dit gerecht.
II
Whipped ricotta is een lekker woord voor opgeslagen ricotta en het past ook fantastisch bij dit gerecht. Met een beetje citroensap en knoflook wordt de ricotta extra smeuïg en dat maakt het superlekker. De ricotta eet je met palmkool en krokante pastinaak met een balsamicolaagje. Beter kun je het bijna niet maken.