Pel en snipper de ui. Veeg de champignons schoon en snijd in vieren. Was de tomaat en snijd klein. Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan.
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook voor de orzo. Kook in 7 minuten gaar, giet daarna het water af en laat even nagaren met de deksel schuin op de pan.
Verhit intussen olie in een bakpan en bak de chipolataworstjes, ui en champignons in 7-10 minuten bruin en gaar.
Voeg de laatste 2 minuten de tomaat en doperwten toe en bak mee. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de orzo in de pan bij de worstjes en groenten of serveer apart.
TIPVan de tomaten kun je ook een lekkere salade maken voor ernaast.
II
Vandaag een lekker gerecht met orzo, een bij ons vrij onbekende pastasoort. Volgens de Italianen lijkt het op een gerstekorrel. Vandaar de naam ‘orzo’: Italiaans voor gerst. Orzo wordt niet alleen in Italië gebruikt, maar in meer landen rond de Middellandse Zee. In Sicilië wordt het vaak in soepgerechten gegeten, maar orzo is ook heerlijk als pasta met groenten of met een saus.