Was de pompoen en halveer met een scherp mes (schillen hoeft niet). Lepel de draderige binnenkant en pitten eruit en snijd in kleine blokjes van 1-2 cm. Pel en snijd de ui in grove stukken. Pel en snipper de knoflook. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Verhit olie in een bakpan of wok en fruit de ui en knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de pompoen en champignons toe en roerbak op een hoog vuur zodat de pompoen een beetje kleurt. Zet het vuur lager, voeg een scheutje water toe en stoof afgedekt in 15-20 minuten gaar.
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook en kook de orzo in circa 10 minuten (beet)gaar. Giet het water af.
Snijd de pancetta klein. Verhit een droge bakpan en bak de pancetta krokant.
Verwijder de worteltjes van de winterpostelein. Was de winterpostelein en laat goed uitlekken in een zeef. Schep de orzo, de gebakken pancetta en de helft van de postelein bij de pompoen. Proef en breng op smaak met zout, peper en een scheutje extra vierge olijfolie.
Serveer de orzo met de overgebleven winterpostelein erop of ernaast.
TIPMaak van de overgebleven pompoen een heerlijke pompoensoep.
II
Winterpostelein zijn sappige blaadjes op steeltjes met een friszure smaak. Broos, smakelijk en vitaminerijk. Winterpostelein is een heerlijke groente die je in de reguliere winkels niet vaak tegenkomt. Als teler moet je er namelijk dicht op zitten. Onze biologische winterpostelein wordt geleverd door Michel Boon en wordt geteeld in onverwarmde kassen. Het is een duurzaam bladgewas want het groeit bij lage temperatuur met weinig licht.