200 ml Tomatensap met zeezoutHerkomst: Luna e Terra
400 g JackfruitHerkomst: Fairtrade
Zelf toevoegen
2 el Paprikapoeder
snufje Zout en peper
2 el Olijfolie
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit84 Punten
CO2eq829 g
Water84,1 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Spoel de jackfruit onder de kraan en laat uitlekken. Was of schil de krieltjes en snijd doormidden of in vieren.
Was de tomaten en rode peper en snijd klein. Pel en snipper de knoflook. Verwarm olie in een brede bakpan en bak de knoflook en de helft van de peper 2 minuten. Voeg de krieltjes, jackfruit en tomaten toe en bak nog eens 4 minuten. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
Voeg het tomatensap toe aangevuld met een scheutje water totdat de krieltjes net onder staan. Laat ongeveer 20 minuten rustig pruttelen totdat ze gaar zijn. Voeg eventueel nog een beetje extra vocht toe als het te droog wordt.
Spoel de bonen in een zeef onder de kraan en verwarm de laatste paar minuten in de saus mee.
Was intussen de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Hak de koriander. Mix de paprika met koriander, de uitgeknepen limoen, de overgebleven rode peper en een scheutje olie in een keukenmachine of blender tot een grove salsa. Kruid met zout en peper en serveer de chili met de koriander-paprikasalsa.
TIPJe kunt de ingrediënten van de salsa in het gerecht meekoken voor een diepere smaak.
II
Jackfruit is een echte ontdekking als een heerlijke vleesvervanger. Het vruchtvlees is heel draderig waardoor het enigszins de structuur krijgt van vlees. Maar als het gaat om de voedingstoffen zijn de zwarte bonen in dit gerecht een betere vleesvervanger dan jackfruit. Ze bevatten net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1.