Breng een pan met water aan de kook. Was of schil de bataat, snijd in blokjes en kook in 15 minuten gaar. Giet daarna het water af.
Was de spinazie, laat uitlekken en snijd klein. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd klein.
Verwarm een grote pan en bak het rundergehakt met de ui op een middelhoog vuur rul. Pers de helft van de knoflook erboven uit. Bak de tomaat mee. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe, totdat het geslonken is. Voeg ook de zoete bataat toe en breng op smaak met cajunkruiden, zout en (chili)peper.
Doe de zure room in een kom. Pers de andere helft van de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout en (chili)peper. Meng goed door elkaar.
Spreid de nachochips uit en schep er het gehakt-groentemengsel op. Garneer met een schepje zure room.
TIPJe kunt de zoete bataat ook in de oven bereiden (180 ºC gedurende circa 25 minuten).
II
De zoete bataat - ook wel zoete aardappel genoemd - komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze exotische groente groeit onder de grond en kan variëren van langwerpig tot rond. Biologische bataten hoef je in principe niet te schillen. Tip: Het kan zijn dat sommige soorten aardappel na het koken een beetje grauw worden. Voeg een paar druppels azijn of citroensap aan het kookwater toe en het probleem is opgelost.