Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de zoete aardappel, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af.
Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd klein. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd klein.
Verhit olie in een wok of ruime bakpan en bak het vegan gehakt met de tomatenpuree 2 minuten op een laag vuur. Doe de voorgekookte zoete aardappel, tomaat en een scheutje water erbij en pers de knoflook erboven uit. Voeg de spinazie op het laatst toe. Proef en breng op smaak met Mexicaanse kruiden, zout en (chili)peper.
Schep de zoete aardappelmix in een schaal. Strooi de tortilla chips erover en garneer eventueel met wat overgebleven spinazie.
TIPJe kunt de zoete aardappel ook in de oven bereiden (180 ºC circa 25 minuten).
II
De zoete aardappel - ook wel zoete bataat genoemd - komt oorspronkelijk uit Mexico. Maar onze zoete aardappel komt het hele jaar rond uit Limburg. Tip: het kan zijn dat sommige soorten zoete aardappel na het koken een beetje grauw worden. Voeg een paar druppels azijn of citroensap aan het kookwater toe en het probleem is opgelost.