Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bereid de bouillon. Pel en snipper de ui en knoflook. Halveer de prei in de lengte, spoel onder de kraan en snijd in dunne ringetjes. Was of schil de wortel en snijd klein.
Smelt de boter in een ruime steelpan en roer het meel erdoor. Laat het meel op een zacht vuur gaar worden. Het is gaar als het geheel (de roux) een beetje zanderig aanvoelt. Voeg nu met een garde langzaam de groentebouillon toe en breng het al roerend zachtjes aan de kook. Proef en breng op smaak met peper.
Verwarm olie in een grote bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Roerbak het kalfsgehakt enkele minuten mee. Voeg de wortel en prei toe en bak afgedekt 10 minuten. Bewaar een paar stukjes wortel voor de oogjes van de mummie.
Roer de groenten en het vlees door de ragout. Verdeel de ragout over ovenbestendige schaaltjes. Gebruik per persoon 1 schaaltje.
Rol het bladerdeeg iets uit. Bestrijk de randen van de schaaltjes met olie en bedek de bakjes met reepjes bladerdeeg, zodat het op een mummie gaat lijken. Maak van twee stukjes wortel de oogjes. Bestrijk het bladerdeeg met olie (of eigeel).
Bak de mummie pot pies in ongeveer 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
TIPGeen zin om mummies te maken? gebruik dan een grote ovenschaal en dek de ragout af met het deeg.
II
Dit weekend is het Halloween. Daarom vandaag een ‘angstaanjagende’ mummie pot pie op het menu. Een pot pie is eigenlijk een ragout onder een bladerdeeg dakje. Speciaal voor Halloween hebben we er een mummie van gemaakt. Leuk om te zien maar vooral ook erg lekker! Heb je geen zin om mummies te maken, dan bedek je de ragout met het bladerdeeg en bak je dit in de oven.