2 el Ras el hanoutHerkomst: Organic Flavour Company
1 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
25 g Cashewnoten
200 g Kikkererwten Herkomst: Machandel
100 g FonioHerkomst: Do-it
1 st CourgetteHerkomst: Agrihand
75 g DadelsHerkomst: Horizon
Zelf toevoegen
2 el Olie
snufje Zout en (chili)peper
Meet hoe goed je eet
Groente290 g
Vitaliteit84 Punten
CO2eq463 g
Water41 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Pel de ui en snijd in partjes. Was of schil de regenboog peen en snijd in de lengte in staafjes. Was de courgette en snijd in staafjes.
Verhit olie in een bakpan en roerbak de groenten circa 5 minuten. Voeg een scheutje water toe en breng op smaak met ras el hanout, zout en (chili)peper. Stoof afgedekt nog 10 minuten.
Spoel de kikkererwten onder de kraan. Snijd de dadels in stukken. Doe de kikkererwten en kleingesneden dadels in de pan bij de groenten en verwarm mee.
Verwarm een pan met water en een snuf zout (of bouillon). Spoel de fonio onder de kraan en kook 3 minuten op een laag vuur. Giet het water goed af, gebruik daarbij een zeef en zet afgedekt opzij.
Hak de cashewnoten grof. Serveer de fonio met de groenten en strooi de cashewnoten erover.
TIPHou je van pit? Breng dan verder op smaak met tabasco of chilivlokken.
II
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. Dit graan is niet alleen lekker en voedzaam, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Vrouwencoöperaties schonen en verwerken de fonio, ze koken en drogen het en verkopen het op de markt of het overschot voor export. En in combinatie met dadels, cashewnoten en kikkererwten overheerlijk en snel op tafel.