Specials, Variatie, Glutenvrij, Lactosevrij, Eiwitrijk, Seizoen
Rund
Biologische ingrediënten
1 pers.2 pers.3 pers.4 pers.
300 g Regenboog peenHerkomst: Bioromeo
1 st KoolrabiHerkomst: Oegema
2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
5 g RozemarijnHerkomst: Forc
200 g Staartstuk
Zelf toevoegen
2 el Olie en/of boter
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente350 g
Vitaliteit74 Punten
CO2eq2.911 g
Water59,9 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat het vlees even rusten op kamertemperatuur en kruid met zout en peper.
Was of schil de aardappels en wortels en snijd in kleine, gelijke stukken. Schil de koolrabi en snijd in blokjes. Pel de ui en snijd in partjes. Ris de rozemarijn van de takjes en snijd klein. Hussel alles in een kom en besprenkel royaal met olie. Spreid uit over de bakplaat en rooster 25-30 minuten in de oven.
Verhit olie in een (kleine) bakpan en schroei het staartstuk op een hoog vuur dicht. Zet het vuur lager en bak circa 2-3 minuten per kant ('medium'). Gebruik bij voorkeur een vleestang om het vlees te keren. Als je een vleesthermometer hebt, moet deze een kerntemperatuur van circa 50 °C aangeven. Voeg een klontje boter toe boter toe voor een lekkere jus.
Neem het vlees uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat nog 5 minuten op een (warm) bord rusten.
Serveer het staartstuk met de jus en de geroosterde aardappels en groenten.
TIPMaak met een beetje mosterd een lekkere jus. Als je de oven niet wil gebruiken, kun de groenten ook bakken of koken.
II
Vandaag een heerlijk gerecht met staartstuk en geroosterde groenten. Staartstuk is een deel van het rund dat heel populair is in Portugal en Brazilië. In deze regio's wordt het picanha genoemd en deze naam wordt internationaal steeds meer gebruikt. Staartstuk is het driehoek-vormige deel aan het uiteinde van de platte bil.