Luikse balletjes

Luikse balletjes met spinaziepuree

| 601 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

4,0
Gemiddelde van {count} {count, plural, =0{reviews} one{review} other{reviews}}
9 maanden, Lactosevrij, Seizoen, Gezin, Glutenvrij, Variatie, Eiwitrijk
Varken
Rund

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
  • 1 st Sirop de LiègeHerkomst: Chez popol
  • 200 g Gehakt Half om half
  • 400 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
  • 4 st SjalotHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco

Zelf toevoegen

  • 2 el Boter of olie
  • 1 el Azijn
  • 250 ml (Runder)bouillon
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente250 g
vita-scoreVitaliteit74 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq1.122 g
water-reduction-scoreWater34,4 l

Voorbereiding (30 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng water met een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp de aardappels samen met wat kookvocht en een klontje boter. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper.
  2. Pel en snipper de sjalotten en bak de helft van de sjalotten glazig. Kneed het gehakt samen met de gestoofde sjalot en breng op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden). Rol kleine balletjes ervan en bak samen met de overgebleven sjalot rondom goudbruin.
  3. Bereid de bouillon. Schenk de bouillon en een scheutje azijn bij de gehaktballen en laat zo’n 10 minuten zonder deksel sudderen op een zacht vuur tot de balletjes gaar zijn en de saus een beetje is ingedikt.
  4. Pel en snipper intussen de knoflook. Was de spinazie, laat heel goed uitlekken en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de knoflook 2 minuten. Bak de spinazie mee; zodra de spinazie is geslonken voeg je extra spinazie toe. Roer daarna de spinazie door de aardappelpuree.
  5. Schep de balletjes uit de saus, lepel de Sirop de Liège erbij en laat inkoken op een middelhoog vuur tot de saus is ingedikt. Doe de balletjes terug in de pan en breng op smaak met peper en zout. Serveer de spinaziepuree met de Luikse balletjes.
TIPJe kunt het gehakt ook kneden met een ei en paneermeel. De puree is ook heel lekker met een scheut melk in plaats van kookvocht.

II

Naast de Luikse wafels kun je zowat in elke brasserie in het Belgische Luik de Luikse balletjes, ook wel de "Boulets à la Liégeois" bestellen. Een echt streekgerecht uit de Ardennen dus. Simpele gehaktballen worden omgetoverd tot een meer luxe variant met een sticky sausje op basis van azijn, ui en echte Luikse siroop.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie601 kcal
Koolhydraten69 g
Suiker12 g
Vet19 g
Verzadigd vet7 g
Eiwit33 g
Vezels12 g
Zout0.5 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Varken
Rund