300 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
1 st CourgetteHerkomst: Agrihand
1 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
300 g Zoete aardappelHerkomst: Waog
0.5 bosje BosuiHerkomst: Primeale
Zelf toevoegen
1 el Komijnpoeder
3 el Olie
snufje Zout en (chili)peper
Meet hoe goed je eet
Groente360 g
Vitaliteit49 Punten
CO2eq3.285 g
Water154,7 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was of schil de aardappels, snijd in frieten en hussel ze in een kom met olie, zout en peper. Verdeel over de bakplaat en bak de frieten 25-30 minuten bovenin de voorverwarmde oven. Zet de laatste minuut de grillstand aan voor een goudbruin resultaat (houd de oven dan goed in de gaten, zodat de aardappels niet verbranden.
Pel de ui en snijd in partjes. Was de courgette en snijd klein. Snijd de bosui in ringetjes. Verhit olie in een bakpan en roerbak de ui en kipdijbeenfilet gedurende 2 minuten. Voeg de courgette en een deel van de bosui toe en roerbak nogmaals 5 minuten. Breng op smaak met een snufje komijnpoeder en (chili)peper.
Pel de knoflook en pers deze uit. Meng de knoflook met de mayonaise en een snufje komijn, zout en (chili)peper.
Serveer de frieten met de courgette en kip en garneer met de overgebleven bosui. Heerlijk met knoflookmayonaise.
TIPJe kunt de courgette en ui ook op de bakplaat bij de aardappels leggen.
II
Zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) is één van de oudste groente die we kennen. Het behoort tot de meest gegeten gewassen in de wereld. Ook al doet de naam anders vermoeden, de zoete aardappel is helemaal niet verwant aan de klassieke aardappel. Vergeleken met gewone aardappels, bevatten zoete aardappels veel meer vezels. De zoete aardappel heeft ook een lagere glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.