Pel de knoflook en hak fijn. Meng het lamsgehakt in een kom met de knoflook, kaneel-, komijn- en paprikapoeder, zout en peper. Kneed het gehakt en rol er kleine ovale balletjes van. Leg ze 5 minuten in de koelkast.
Was de boerenkool en droog de bladeren. Verwijder de harde nerven en snijd het blad fijn.
Verhit olie in een koekenpan en bak de lamsgehaktballetjes op een middelhoog vuur gaar. Als de gehaktballetjes aan alle kanten bruin zijn, zet je het vuur laag. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Rooster de geschaafde amandelen 3-4 minuten in een droge bakpan. Schud regelmatig om zodat de amandelen niet verbranden maar goudbruin worden. Haal ze uit de pan en zet opzij.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan van de amandelen en bak de boerenkool in 4 minuten al roerend gaar. Breng op smaak met zout en peper en meng de boerenkool door de gekookte rijst. Serveer met de gehaktballetjes.
TIPHoud je van pittig? Meng dan wat fijngesneden rode peper door het lamsgehakt.
II
Boerenkool is een typisch oer-Hollandse en Belgische wintergroente, die vanaf het najaar tot ongeveer eind februari verkrijgbaar is. Boerenkool is buitengewoon rijk aan voedingsstoffen en heel goed voor je gezondheid. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk ‘chou frisée’ genoemd (= kool met krulletjes).