Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de volkoren basmatirijst in een zeef onder kraan en kook in 25 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Kruid intussen het lamsgehakt met zout en peper (of gehaktkruiden) en pers de knoflook erboven uit. Rol met je handen kleine gehaktballetjes. Pel de ui en snijd in ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de gehaktballetjes met de ui 5 minuten. Schep de chutney erbij met een scheutje water en laat afgedekt zachtjes stoven.
Was de spitskool en snijd in dunne reepjes. Verhit olie in een hapjespan en roerbak de kool in circa 10 minuten knapperig en gaar. Voeg eventueel een scheutje water toe tegen aanbranden. Kruid met zout en (chili)peper.
Serveer de basmatirijst met de spitskool en de lamsgehaktballetjes in chutneysaus.
TIPDe kool kun je ook lekker op smaak brengen met kerriepoeder. Geen zin om gehaktballetjes te maken? Je kunt het lamsgehakt ook roerbakken met de spitskool.
II
Vandaag staat er een couscous-gerecht op het menu met als smaakmaker een heerlijke chutney. Chutney is afkomstig uit de Indiase en Pakistaanse keuken. De basis van chutney is een puree, in dit geval uien, waar kruiden en smaakmakers zoals azijn, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui aan toegevoegd worden.