Was de aubergine en snijd in dunne plakken. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en kook de aubergine plakken 3 minuten. Giet daarna het water af en laat de aubergine goed uitlekken in een vergiet (of druk het vocht eruit met je handen).
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak 5 minuten op een middelhoog vuur. Doe dan de crème fraîche erbij en breng op smaak met zout en peper.
Was de courgette en schaaf of snijd in dunne plakken.
Bedek de bodem van een ovenschaal met een deel van de tomatenstukjes. Beleg vervolgens met verschillende lagen: courgette, champingon-roomsaus, tomatenstukjes en aubergine. Ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn. Kruid de laagjes tussendoor met Italiaanse kruiden, zout en peper en eindig met de geraspte kaas.
Plaats de schaal 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een goudbruine bovenkant.
TIPLekker met een frisse salade ernaast.
II
Vandaag staat er moussaka op het menu. Een moussaka bevat meestal aubergine, aardappel en een bechamelsaus. Wij maken een koolhydraatbewuste variant zonder de aardappels. Het woord moussaka betekent ‘fris’ in het Arabisch, omdat dit gerecht daar koud wordt opgediend. Deze moussaka eten we vandaag warm met een heerlijk krokant laagje kaas.
Let op: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een koele, donkere plek.