Sperziebonen met aardappels

Sperziebonen met aardappels en een Waalse hamburger

| 747 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Variatie, Eiwitrijk, Seizoen, Lactosevrij, Glutenvrij, Gezin, 9 maanden
Peulvruchten
Rund

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 200 g Runderhamburgers
  • 500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
  • 500 g SperziebonenHerkomst: Biosikelia
  • 2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics

Zelf toevoegen

  • snufje Zout en peper
  • 2 el Olie (of boter)
  • 0.5 el Nootmuskaat

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente270 g
vita-scoreVitaliteit66 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq3.130 g
water-reduction-scoreWater71,2 l

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en kook in 15-20 minuten gaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
  2. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de sperziebonen, verwijder de uiteindes en snijd doormidden. Kook 5 minuten en giet daarna het water af. Breng de sperziebonen op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
  3. Pel intussen de ui en snijd in ringen. Verhit olie (of verwarm boter) in een bakpan en bak de hamburgers samen met de ui op een hoog vuur rondom aan. Temper het vuur en bak vervolgens 5 minuten per kant. Voeg een scheutje water aan het bakvet toe voor een lekkere jus.
  4. Serveer de hamburgers met de sperziebonen en aardappels. Lekker met een beetje jus.
TIPHeb je liever gebakken aardappeltjes? Dan kun je de aardappels opbakken in het bakvet van de hamburgers. De sperziebonen zijn ook heel lekker met een klontje boter.

II

Vandaag staat er een heerlijk AVG-tje (aardappels, vlees en groenten) op tafel met sperziebonen en ui. Sperziebonen staan in de top 5 met meest gegeten groente in Nederland en België. Ze zijn vrij goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Een deel van de oogst verwerken fabrikanten in blik of in diepvries. Sperziebonen zijn vezelrijk en bevatten veel carotenen. Deze stof is een krachtige antioxidant. Uit onderzoek blijkt dat sperziebonen zelfs kunnen beschermen tegen het ontstaan van Diabetes type 2.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie747 kcal
Koolhydraten66 g
Suiker6 g
Vet36 g
Verzadigd vet2 g
Eiwit32 g
Vezels15 g
Zout1.4 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Peulvruchten
Rund