Bereid de bouillon. Pel en snipper de knoflook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken. Verwarm olie in een pan en fruit de knoflook en de rijst al roerend enkele minuten op een middelhoog vuur. Schenk de bouillon erbij en kook afgedekt in 25-30 minuten gaar. Giet daarna de bouillon (gebruik eventueel een beetje bouillon voor de tomatensaus).
Was intussen de tomaat en snijd klein. Was de paprika, verwijder de zaadlijst en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en bak de tomatenpuree 2 minuten. Bak de kleingesneden tomaat en paprika mee en laat een beetje indikken. Voeg de perziken met een deel van het sap en een scheutje water of bouillon erbij. Proef en breng op smaak met sambal, en een snufje zout.
Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan en verwarm nog enkele minuten in de saus mee.
TIPJe kunt ook alles in de pan met rijst mee laten garen, lekker makkelijk. Het wordt dan wel een prutje om te zien.
II
Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten, Perzië, India en Centraal Azië, waarbij de rijst eerst wordt gefruit in olie en vervolgens door het toevoegen van bouillon gaar wordt gesmoord. Eigenlijk een beetje zoals risotto. Het is een eenvoudige manier om rijst wat extra smaak te geven. Heerlijk in combinatie met een flinke schep zoete perziken in tomatensaus.