500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
65 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
1 st AppelHerkomst: Biofruit
25 g WalnotenHerkomst: IDorganics
1 st KnolselderijHerkomst: In de Wind
1 st Brie puntjeHerkomst: oma
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
100 ml Kookvocht
Meet hoe goed je eet
Groente240 g
Vitaliteit82 Punten
CO2eq806 g
Water20,7 l
Voorbereiding (45 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng een ruime pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook.
Was of schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook in circa 20 minuten gaar. Schil intussen de knolselderij, snijd in gelijke stukken en kook deze 10-15 minuten met de aardappels mee. Giet het water af.
Stamp aardappels en knolselderij met de crème fraîche tot een luchtige puree. Breng op smaak met zout en peper.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Snijd de brie in dunne plakken.
Schep de puree in een ovenschaal en verdeel de appel, brie en de walnoten erover. Bak de knolselderijschotel nog 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Zet de laatste 2 minuten de ovengrillstand aan voor een bruin kleurtje.
TIPJe kunt ook wat groene kruiden mengen door de puree, zoals bladpeterselie, bieslook of tijm.
II
Vandaag een hoofdrol voor knolselderij in deze gratin. Vroeger groeide de selderij als drie-eenheid. Tegenwoordig worden de wortel, de stengels en het blad apart gekweekt als knolselderij, bleekselderij en bladselderij. Knolselderij is een goede vervanger voor aardappels. De knol is voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappels en heeft diverse gezonde eigenschappen. Zo bevat knolselderij veel magnesium, calcium en kalium. Onze biologische knolselderij wordt geleverd door de Waog.