Klassieke falafel met pitabroodjes

687 kcal
0 g groente

Vandaag gaan we zelf falafelballetjes maken. Heerlijk in een salade, los of op een pitabroodje. Dit recept is dé klassieker. Falafel is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit balletjes van gestampte kikkererwten. Meestal worden de balletjes geserveerd met een sausje zoals tahinsaus, hummus, uiensaus, yoghurtsaus of een knoflooksaus. Wij maken een combinatie van de laatste twee. 'In samenwerking met De Hippe Vegetariër'

Klassieke falafel

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st Ui Herkomst: TVA Organics
  • 2 st Knoflookteen
  • 400 g Kikkererwten Herkomst: Luna e terra
  • 10 g Peterselie Herkomst: Herbio
  • 2 tl Komijnpoeder Herkomst: voorraad udea
  • 75 g Rucola Herkomst: green specialties
  • 1 st Komkommer
  • 2 st Romatomaat Herkomst: Noordhoek
  • 4 st Pitabroodjes Herkomst: o mundo
Zelf toevoegen
  • 1 el Bakolie
  • 1 st Eiwit
  • 2 g Paneermeel
  • 2 ml Yoghurt
  • 1 el Mayonaise
  • snufje Zout en (chili)peper

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd klein. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui in 2 minuten glazig. Zet het vuur uit.
  3. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan. Pureer de kikkererwten met de ui, eiwit, peterselie en komijn met een staafmixer of keukenmachine. Voeg het paneermeel toe en pers de helft van de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
  4. Maak met je handen kleine balletjes van het deeg (het deeg mag een beetje plakkerig zijn). Verdeel over de bakplaat en bak circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de oven niet gebruiken? Bak de balletjes dan bruin in een koekenpan.
  5. Was intussen de rucola en laat goed uitlekken. Was de komkommer en tomaat en snijd in plakjes. Meng de yoghurt en mayonaise en pers de overgebleven knoflook er bovenuit.
  6. Maak de pitabroodjes een klein beetje vochtig en bak 5 minuten met de falafelballetjes mee (of verwarm in je broodrooster). Snijd de warme pitabroodjes open en doe wat van de saus erin. Beleg de broodjes met de rucola, tomaat, komkommer en falafelballetjes. De overgebleven groente serveer je als een salade ernaast.
TIP
Heb je falafelballetjes over? Koud zijn ze ook heel lekker.
Nog geen reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price
vegetablecounter
Groente -100%
vita-score
Vitaliteit
co2-reduction-score
CO2 eq
water-reduction-score
Water
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Vegetarisch9 maandenVariatieGezin

Voedingswaarden

Per portie
Energie687 kcal
Koolhydraten76 g
Suiker11 g
Vet23 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit35 g
Vezels17 g
Zout2.4 g
Allergenen informatie
Peulvruchten
Gluten
Tarwe
Ei
Lactose

Vergelijkbare recepten