500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
100 g SchouderhamHerkomst: St. Hendrick
2 st Ei
600 g AspergesHerkomst: Verhoeven
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Olie
50 g Boter
Meet hoe goed je eet
Groente280 g
Vitaliteit55 Punten
CO2eq1.287 g
Water23,3 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de asperges rondom met een dunschiller van boven naar beneden en snijd de harde onderkant eraf. Kook de asperges 7-8 minuten en zet dan het vuur uit. Laat afgedekt 10 minuten nagaren in het kookvocht. Laat de asperges daarna heel goed uitlekken.
Breng intussen een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat even droog stomen op een laag vuur.
Kook de eieren 8 minuten met de aardappels mee. Spoel af onder koud stromend water, verwijder de schil en snijd heel klein en kruimelig. Breng op smaak met zout.
Verwarm een steelpan en smelt de boter op een laag vuur (laat de boter niet bruin kleuren). Voeg wat aspergekookvocht toe en breng op smaak met zout en peper.
Drapeer de ham op een mooie schaal. Leg de aardappels en asperges erop en verdeel de kleingesneden eieren erover. Schenk de botersaus lauwwarm erover en breng op smaak met zout en peper.
TIPVan de schilletjes, de onderkantjes en het asperge kookvocht kun je een heerlijke aspergesoep maken. De asperges zijn ook erg lekker met verse peterselie.
II
Het is weer aspergetijd! Dé tijd van het jaar om te genieten van ‘het witte goud’. Het bekende aspergesteken vindt jaarlijks plaats van eind april tot eind juni. Asperges groeien uitstekend in zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. In samenwerking met Frank Fol De Groentekok®.